Działanie
Kiedy mówimy o stresie w kontekście ANTYOKSYDANTÓW, nie mamy na myśli stanu psychicznego niepokoju, a wzmożone biochemiczne obciążenie organizmu. Długotrwałe utrzymywanie się tego stanu – zwanego stresem oksydacyjnym, może prowadzić do powstania chorób nowotworowych. Dlatego warto dowiedzieć się o nim więcej.
Wpływ stresu oksydacyjnego na organizm
Stres oksydacyjny to efekt zachwiania równowagi między ANTYOKSYDANTAMI, a wolnymi rodnikami występującymi w ludzkim organizmie. Wolne rodniki, inaczej Reaktywne Formy Tlenu, powstają pod wpływem różnych procesów fizjologicznych oraz czynników środowiskowych.
Zwiększenie się liczby wolnych rodników jest niebezpieczne dla zdrowia: organizm nie jest w stanie poradzić sobie z ich neutralizacją, zaczyna dochodzić do utlenienia białek, lipidów i kwasów nukleinowych – czego konsekwencją jest uszkodzenie komórek i tkanek organizmu.
Proces uszkadzania komórek w stanie stresu oksydacyjnego

działanie antyoksydantów
ANTYOKSYDANTY PRZYWRACAJĄ RÓWNOWAGĘ WOLNYCH RODNIKÓW W ORGANIZMIE
Niebezpieczne w nadmiarze wolne rodniki to związki, które charakteryzuje brak jednego elektronu. Antyoksydanty przekazują wolnym rodnikom brakujące elektrony, tym samym redukując ich zdolność do uszkadzania organizmu.
Aktywność wolnych rodników zostaje wygaszona, a równowaga między tymi szkodliwymi związkami a antyoksydantami zostaje przywrócona.

Równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami.
Stan samoregulacji organizmu.

Pojawienie się nadmiaru wolnych rodników. Stres oksydacyjny.
Organizm mniej skutecznie broni się przed zagrożeniami.

Przywrócenie równowagi poprzez wprowadzenie antyoksydantów do organizmu. Zmniejszone ryzyko zachorowania.
Rodzaje antyoksydantów
Wiemy, jak ważne dla naszego organizmu są ANTYOKSYDANTY. Ale czy jest on je w stanie sam wytwarzać? A jeśli nie, to gdzie ich szukać?
Antyoksydanty dzielimy na:
- ENDOGENNE samodzielnie wytwarzane przez organizm – niestety w ilości niewystarczającej do zwalczenia wolnych rodników,
- EGZOGENNE dostarczane wraz z dietą.
ANTYOKSYDANTY egzogenne mają dwa źródła pochodzenia. Mogą być syntetyczne – charakteryzuje je słabsza efektywność i przyswajalność. Dodaje się je do suplementów diety.
Wartościowym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce. ANTYOKSYDANTY naturalne, zwłaszcza karotenoidy, wyróżniają się bardzo wysoką przyswajalnością i skutecznością. Najsilniejszym takim ANTYOKSYDANTEM jest LIKOPEN.
SKUTECZNOŚĆ LIKOPENU
Najskuteczniejszym znanym w przyrodzie antyoksydantem pochodzenia naturalnego jest LIKOPEN. Jest on dwa razy skuteczniejszy niż powszechnie znany b-karoten i prawie 4 razy skuteczniejszy niż luteina. Działanie likopenu jest potwierdzone licznymi badaniami.
LIKOPEN o 54% zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn naturalnych oraz o 18% z powodu nowotworów złośliwych („Annals of Internal Medicine”, 8 kwietnia 2019).
Wpływ Likopenu na schorzenia
LIKOPEN wpływa na redukcję ryzyka chorób przewlekłych, w tym nowotworów, poprzez:
- usuwanie komórek nowotworowych
- redukcję tworzenia się naczyń włosowatych przy nowotworze
- zmniejszenie inwazyjności i migracji komórek nowotworowych
- modulację ekspresji genów
- koordynację procesów komunikacji komórek
- hamowanie deregulacji mechanizmów epigenetycznych w procesach nowotworzenia
- wygaszanie stanu zapalnego
- detoksykację substancji o działaniu mutagennym
- poprawę odpowiedzi immunologicznej
LIKOPEN wpływa znacząco na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Więcej o wpływie LIKOPENU na poszczególne choroby dowiesz się w zakładce Badania.