Powrót do listy

Zatrzymać choroby

Warszawa,
Autor:
Teresa Majewska Psychodietetyczka

Jest psychodietetyczką (SWPS), dietetyczką TCM (Avicenna Institute) oraz członkinią Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinne oraz warsztaty, kursy i wykłady. Współpracuje z Fundacją “Bądź”, Ośrodkiem Psychoterapii Strefa Zasilania oraz Ośrodkiem Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym Koła PSONI.

Co to jest Likopen?

LIKOPEN, to inaczej węglowodór nienasycony-C40H56, karotenoid, barwnik odpowiedzialny za czerwoną barwę rośliny tzw. czerwień likopenu. Po raz pierwszy wyizolowany niemal 150 lat temu (w 1875 roku przez francuskiego botanika Pierre-Marie-Alexis Millardet), od kilku dekad cieszy się stale rosnącą popularnością badaczy i jest przedmiotem licznych publikacji opisujących jego pozytywny wpływ na zdrowie. Badania naukowe potwierdzają, że regularne dostarczanie do organizmu LIKOPENU obniża ryzyko i łagodzi przebieg  raka prostaty, piersi, jajnika, trzustki, żołądka, jelita grubego, przełyku, wątroby, płuca, skóry, nerki, glejaka wielopostaciowego,… oraz niepłodności u mężczyzn, zespołu metabolicznego (cukrzycy, otyłości), choroby stłuszczeniowej wątroby, osteoporozy, Zespołu Downa, choroby Alzheimera, Parkinsona, problemów psychicznych, przewlekłego bólu, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, zawału serca, udaru mózgu, osteoporozy, astmy, chorób skóry, uszkodzenia w konsekwencji opalania, hamuje starzenie się skóry itd.

W kompleksowym badaniu związku między stosowaniem suplementów diety i śmiertelnością wykazano, że LIKOPEN jest jedynym suplementem, którego przyjmowanie ma istotny statystycznie wpływ na obniżenie ryzyka zgonu z powodu nowotworu złośliwego oraz wszelkich przyczyn (J Nutr Health Aging 2004).

Na czym polega jego fenomen?

Jest  silnym antyoksydantem – skutecznie wygasza reaktywne formy tlenu i chroni w ten sposób komórki przed procesami utleniania. Wciąż przybywa badań, których celem jest dogłębne przeanalizowanie i udokumentowanie mechanizmu działania LIKOPENU. Poznajemy dzięki temu coraz lepiej przyczyny chorób i sposoby skutecznej walki z nimi.

Gra się toczy o utrzymanie względnej przewagi na styku procesów fizjologicznych i patologicznych.

Wolne rodniki

Dowiedziono naukowo, że choroby cywilizacyjne i przedwczesne starzenie w tym: miażdżyca z wszelkimi konsekwencjami (niedokrwienie, zawał, udar, zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie, arterioskleroza), choroby nowotworowe, cukrzyca (z uszkodzeniem, które powoduje), schorzenia neurodegeneracyjne (Parkinson, Alzheimer, SM, niewydolność mózgu z osłabieniem pamięci i zdolności do koncentracji, ogólny stan wyczerpania, RZS – artroza, choroby układu pokarmowego (chroniczny stan zapalny trzustki, toksyczne i zapalne schorzenia wątroby, nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), infekcje (wirusowe, grzybice, AIDS i stany zapalne), alergie, schorzenia autoimmunologiczne, choroby płuc i układu oddechowego (chroniczne zapalenie oskrzeli, schorzenia tkanki płucnej astma, przyspieszanie procesów starzenia się (toczeń, rumieniowaty, demencja starcza oraz sucha zwiotczałą skóra ze spadkiem jędrności i elastyczności), uszkodzenia mięśni wskutek intensywnego wysiłku fizycznego, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, choroby skórne (łuszczyca, egzema, uszkodzenia włókien kolagenowych i elastynowych), uszkodzenie białka i DNA (zmiany w strukturze kodu genetycznego-mutageneza komórek) są związane z patologicznym działaniem reaktywnych form tlenu  (RFT) – tzw. wolnych rodników. (“Let food be your medicine: nutraceutical properties of lycopene” Food Funct.2019.)

Wolne rodniki powstają w organizmie fizjologicznie, w czasie oddychania, nie sposób ich uniknąć, czy też całkowicie wyeliminować. Chodzi raczej o kontrolowanie ich ilości czyli redukowanie stresu oksydacyjnego (kluczowego faktora chorób przewlekłych i starzenia organizmu). Rzecz w tym aby na bieżąco – systematycznie i skutecznie usuwać reaktywne formy tlenu z organizmu.

Jak to działa?

Na pierwszej linii frontu stoją przeciwutleniacze, to one potrafią dezaktywować wolne rodniki i  wzmacniając  potencjał antyoksydacyjny nie dopuszczać do powstania stresu oksydacyjnego. Dysponujemy  własnym systemem antyoksydacyjnym broniącym nasze komórki przed nadmiarem RFT, ale jeszcze ważniejsze jest to, że potrafimy korzystać z zewnętrznych źródeł przeciwutleniaczy zawartych w żywności. Mistrzami w tworzeniu skutecznej ochrony przed  wolnymi rodnikami są rośliny.  Mamy to szczęście, że roślinne tarcze antyoksydacyjne działają równie skutecznie na nasze organizmy. Żywność roślinna bogata w antyoksydanty jest naszym  nieocenionym sojusznikiem w walce z chorobami cywilizacyjnymi i  procesem starzenia. Jedząc systematycznie wysokiej jakości, sezonowe, lokalne, nieprzetworzone warzywa, owoce oraz pełnoziarniste zboża, możemy  nie tylko wzmacniać swoją tarczę  antyoksydacyjną, ale również odnieść wiele innych korzyści zdrowotnych. Organizm człowieka rozwinął niezwykle złożoną sieć reakcji, dzięki którym najwięcej korzyści możemy uzyskać z nieprzetworzonej żywności (roślinnej) występującej w naturze. (C.Campbell w “Nowoczesnych zasadach odżywiania”)

Jeśli chcemy zachować zdrowie żyjąc w XXI wieku, którego symbolem są choroby cywilizacyjne, potrzebujemy nauczyć się świadomie unikać zagrożeń. Stres oksydacyjny stał się realnym zagrożeniem dla naszego zdrowia i życia w związku z  nadmiernymi obciążeniami  środowiskowymi jakim podlegamy (promienie UV, spaliny, dym nikotynowy, zanieczyszczenia pochodzące z przemysłu, toksyczne  chemikalia, metale ciężkie itp. Sprawy  dodatkowo komplikuje atak RFT w związku ze stylem życia. Zbyt dużo stresu, zbyt mało aktywności fizycznej, błędy żywieniowe: nadmiar alkoholu,  tłustych, smażonych czy grillowanych potrawach, zdemineralizowana żywność – wysoko przetworzone, sztucznie barwione, aromatyzowane i konserwowane produkty przemysłu spożywczego. To często zbyt wielkie wyzwania dla naszego potencjału antyoksydacyjnego.

Żaden wyizolowany związek, nawet najskuteczniejszy antyoksydant, jakim jest LIKOPEN, nie zadziała w pełni na zdrowie bez właściwej diety, zdrowego stylu życia i nie zniweluje wszelkich szkodliwych wpływów środowiska.

Jednak zrozumienie zasady, która stoi za skutecznością LIKOPENU stwarza przed nami nową perspektywę. Przywraca nadzieję na długie życie w zdrowiu i naturalną śmierć ze starości.