Źródła Likopenu
LIKOPEN jest najsilniejszym znanym ANTYOKSYDANTEM. Wykorzystamy go w pełni, tylko przyjmując go w odpowiedniej formie. LIKOPEN można wprowadzić do diety w takich postaciach:
NAPÓJ LIKOPENOWY
- zawiera NATURALNY IZOMERYZOWANY Likopen – izomeryzacja sprzyja przyswajalności
- w jednej butelce napoju znajduje się zawsze ta sama, gwarantowana dawka Likopenu: 30 mg/250 ml
- jest w 100% wchłanialny przez organizm
- jest bezpieczny, gdyż Likopen pozyskiwany jest dzięki unikalnej, opatentowanej w USA metodzie
- jest dostępny w 3 smakach – do codziennego spożywania bez efektu zmęczenia smakiem
- obecny w nim Likopen pochodzi z wyselekcjonowanych warzyw i owoców z najwyższą zawartością Likopenu
KAPSUŁKI Z LIKOPENEM
- w większości są produkowane z syntetycznego Likopenu, mniej efektywnego od naturalnego
- zawartość Likopenu to ok. 0,6 -1 mg na kapsułkę/tabletkę
- wchłanialność wynosi jedynie od 40% do 70% (w zależności od budowy kapsułki)
- mogą podrażniać wrażliwy żołądek i jelita
- są bezsmakowe, przystosowane do codziennego spożycia
UWAGA! Warto wiedzieć:
„Firma Eurofins Scientific, światowy lider w testowaniu produktów spożywczych, środowiskowych, farmaceutycznych i kosmetycznych, przebadała wybrane kapsułki i tabletki z Likopenem dostępne na Europejskim rynku. W wyniku laboratoryjnych badań ustalono, że zawartość Likopenu w ogólnodostępnych tabletkach proszkowych oraz kapsułkach żelowych wacha się pomiędzy 0,5 mg a 0,7 mg na tabletkę”.
Źródło: Eurofins Polska Sp. z o.o.: [AR-21-RE-025855-01], ff.
SOK POMIDOROWY
- zawiera naturalny Likopen
- niewielka dawka Likopenu: 5 -7 mg Likopenu w 300 ml soku (mniej w napoju) w zależności od rodzaju pomidorów
- wysoka wchłanialność
- bezpieczny dla organizmu, jeżeli jest wyprodukowany z dobrej jakości pomidorów
- przy dłuższym regularnym stosowaniu może wystąpić zmęczenie smakiem
WARZYWA I OWOCE
- zawierają naturalny Likopen
- dawka Likopenu jest niewielka, zależy ona od warunków, w jakich uprawiano rośliny
- ich wchłanialność jest zależna od diety (tłuszcze zwiększają wchłanialność)
- są bezpieczne, jeśli warzywa były uprawiane w bezpiecznych warunkach
- to urozmaicone źródło – wiele rodzajów warzy i owoców, które się nie znudzą
UWAGA! Warto wiedzieć:
LIKOPEN W POMIDORACH WYSTĘPUJE W FORMIE SŁABO PRZYSWAJANEJ PRZEZ ORGANIZM. „W świeżych pomidorach zawartość Likopenu wynosi jedynie 1,21–6,43 mg/100 g i występuje głównie (95%) w postaci izomeru all-trans, który charakteryzuje się niską biodostępnością w ludzkim organizmie”.
Źródło: Arballo, Joseph, et al. ‘Lycopene: A Critical Review of Digestion, Absorption, Metabolism, and Excretion’. Antioxidants (Basel, Switzerland), vol. 10, no. 3, Feb. 2021, p. 342. PubMed, https://doi.org/10.3390/antiox10030342

To zestawienie wyraźnie pokazuje, że najskuteczniej działającym preparatem jest NAPÓJ LIKOPENOWY. Tylko NAPÓJ LIKOPENOWY zawiera rekomendowaną dzienną dawkę LIKOPENU, która gwarantuje pozytywny wpływ na organizm.
WPŁYW Likopenu na funkcjonalność GJIC w komórkach MCF‑7
-
A
Analiza transferu barwnika Lucifer Yellow (LY) w komórkach MCF-7 po podania 3 μM likopenu po 6, 12, 24 i 48 godzinach; wartości podane jako procenty transferu kontroli THF po tym samym czasie.
-
B
Analiza transferu barwnika LY w komórkach MCF-7 po podaniu likopenu o różnych stopniach stężenia (0.125, 0.25, 0.5, 1, 3 i 5 μM) po 24 godzinach. Wartości przedstawiono jako średnia (30 < ilość komórek < 50) z trzech niezależnych prób.