Źródła Likopenu

LIKOPEN jest najsilniejszym znanym ANTYOKSYDANTEM. Wykorzystamy go w pełni, tylko przyjmując go w odpowiedniej formie. LIKOPEN można wprowadzić do diety w takich postaciach:

NAPÓJ LIKOPENOWY

  • zawiera NATURALNY IZOMERYZOWANY Likopen – izomeryzacja sprzyja przyswajalności
  • w jednej butelce napoju znajduje się zawsze ta sama, gwarantowana dawka Likopenu: 30 mg/250 ml
  • jest w 100% wchłanialny przez organizm
  • jest bezpieczny, gdyż Likopen pozyskiwany jest dzięki unikalnej, opatentowanej w USA metodzie
  • jest dostępny w 3 smakach – do codziennego spożywania bez efektu zmęczenia smakiem
  • obecny w nim Likopen pochodzi z wyselekcjonowanych warzyw i owoców z najwyższą zawartością Likopenu

KAPSUŁKI Z LIKOPENEM

  • w większości są produkowane z syntetycznego Likopenu, mniej efektywnego od naturalnego
  • zawartość Likopenu to ok. 0,6 -1 mg na kapsułkę/tabletkę
  • wchłanialność wynosi jedynie od 40% do 70% (w zależności od budowy kapsułki)
  • mogą podrażniać wrażliwy żołądek i jelita
  • są bezsmakowe, przystosowane do codziennego spożycia

UWAGA! Warto wiedzieć:
„Firma Eurofins Scientific, światowy lider w testowaniu produktów spożywczych, środowiskowych, farmaceutycznych i kosmetycznych, przebadała wybrane kapsułki i tabletki z Likopenem dostępne na Europejskim rynku. W wyniku laboratoryjnych badań ustalono, że zawartość Likopenu w ogólnodostępnych tabletkach proszkowych oraz kapsułkach żelowych wacha się pomiędzy 0,5 mg a 0,7 mg na tabletkę”.

Źródło: Eurofins Polska Sp. z o.o.: [AR-21-RE-025855-01], ff.

SOK POMIDOROWY

  • zawiera naturalny Likopen
  • niewielka dawka Likopenu: 5 -7 mg Likopenu w 300 ml soku (mniej w napoju) w zależności od rodzaju pomidorów
  • wysoka wchłanialność
  • bezpieczny dla organizmu, jeżeli jest wyprodukowany z dobrej jakości pomidorów
  • przy dłuższym regularnym stosowaniu może wystąpić zmęczenie smakiem

WARZYWA I OWOCE

  • zawierają naturalny Likopen
  • dawka Likopenu jest niewielka, zależy ona od warunków, w jakich uprawiano rośliny
  • ich wchłanialność jest zależna od diety (tłuszcze zwiększają wchłanialność)
  • są bezpieczne, jeśli warzywa były uprawiane w bezpiecznych warunkach
  • to urozmaicone źródło – wiele rodzajów warzy i owoców, które się nie znudzą

UWAGA! Warto wiedzieć:
LIKOPEN W POMIDORACH WYSTĘPUJE W FORMIE SŁABO PRZYSWAJANEJ PRZEZ ORGANIZM. „W świeżych pomidorach zawartość Likopenu wynosi jedynie 1,21–6,43 mg/100 g i występuje głównie (95%) w postaci izomeru all-trans, który charakteryzuje się niską biodostępnością w ludzkim organizmie”.

Źródło: Arballo, Joseph, et al. ‘Lycopene: A Critical Review of Digestion, Absorption, Metabolism, and Excretion’. Antioxidants (Basel, Switzerland), vol. 10, no. 3, Feb. 2021, p. 342. PubMed, https://doi.org/10.3390/antiox10030342

To zestawienie wyraźnie pokazuje, że najskuteczniej działającym preparatem jest NAPÓJ LIKOPENOWY. Tylko NAPÓJ LIKOPENOWY zawiera rekomendowaną dzienną dawkę LIKOPENU, która gwarantuje pozytywny wpływ na organizm.

Dawkowanie likopenu

  • 30 mg

    To rekomendowana dzienna dawka LIKOPENU dla osoby zdrowej w celu osiągnięcia istotnych korzyści w profilaktyce nowotworowej.

  • 24 h

    Dla maksymalnej skuteczności profilaktycznej należy przyjmować LIKOPEN codziennie.

WPŁYW Likopenu na funkcjonalność GJIC w komórkach MCF‑7

  • A

    Analiza transferu barwnika Lucifer Yellow (LY) w komórkach MCF-7 po podania 3 μM likopenu po 6, 12, 24 i 48 godzinach; wartości podane jako procenty transferu kontroli THF po tym samym czasie.

  • B

    Analiza transferu barwnika LY w komórkach MCF-7 po podaniu likopenu o różnych stopniach stężenia (0.125, 0.25, 0.5, 1, 3 i 5 μM) po 24 godzinach. Wartości przedstawiono jako średnia (30 < ilość komórek < 50) z trzech niezależnych prób.